Законодавче регулювання професійної діяльності журналістів у Німеччині - Теребус, Оксана Леонідівна; Terebus, O. L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано специфіку законодавчого забезпечення діяльності журналістів та засобів масової інформації Німеччини. Наголошено, що в основному діяльність журналістів, їхні права та обов’язки регулюються Конституцією ФРН. Важливу роль у дотриманні норм законів належить рішенням Федерального суду Німеччини. Спеціальних законів державного рівня щодо ЗМІ немає, а натомість є ряд законів, що діють на територіях федеральних земель. Свобода слова, інформації та преси також спирається на міжнародні джерела права, зокрема на Європейську конвенцію з прав людини, Загальну декларацію прав людини ООН, Хартію Європейського Союзу про основні права та ін. Правовий статус преси врегульований законами федеральних земель про пресу, у галузі телерадіомовлення повноваження, згідно з Конституцією ФРН, передані, за незначними винятками, федеральним землям. The article analyzes the specific legal support of journalists and the media in Germany. Emphasized that most of the activities of journalists, their rights and obligations are governed by the Constitution of Germany. An important role in compliance with the regulations belongs to the Federal Court of Germany. Special laws on the state of media there, but instead there are a number of laws that applies to federal lands. Freedom of expression, information and media also relies on international sources of law, including the European Convention on Human Rights, the Universal Declaration of Human Rights of the UN, the European Union Charter of Fundamental Rights and others. The legal status of the press regulated federal laws on the press, in the field of broadcasting authority under the Constitution of Germany, passed, with rare exceptions, federal lands.
Legal Regulation of Professional Activity of Journalists in Germany
Keywords: свобода ЗМІ; media freedom; Конституція ФРН; the Constitution of Germany; федеральні закони; federal laws regulating the press; радіо- та телевізійного мовлення; radio and television broadcasting