Сучасний стан громадянської вихованості студентів педагогічних університетів - Панчук, А; Panchuk, A (Східноєвропейський національний університет ім. есі Українки, 2012)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю громадянського виховання, формування національної свідомості та самосвідомості, активізації громадянської позиції сучасної студентської молоді. Завдання дослідження – визначити критерії громадянської вихованості студентів та їх показники й рівні громадянської вихованості студентів педагогічних університетів. Більшість студентів виявляє пасивну цікавість до історії українського народу, історико-культурних пам’яток, розміщених на території України, а значна їх кількість – цілковиту байдужість. Незважаючи на це, у ВНЗ не проводиться цілеспрямована робота з подолання цих недоліків. Більшість студентів педагогічного університету за сукупністю показників критеріїв когнітивного, емоційно-оцінного й поведінкового компонентів характеризується середнім рівнем громадянської вихованості. Relevance of the research is predetermined by the necessity of civil education, formation of national consciousness and self-consciousness, activation of civil position of modern student youth. Tasks of the research: Determininging of the criteria of civil mannerliness of students and their indices; determininging of the levels of civil mannerliness of students of pedagogical universities. Great amount of students shows passive interest in history of Ukrainian people, historical-cultural sights that are located on the territory of Ukraine, and considerable number of them show complete indifference. Despite this no purposeful work overcomes these drawbacks and is conducted in institutes of higher education. Most students of pedagogical universities in the aggregate of indices of criteria of cognitive, emotionally appraisal and behavioral components are characterized by the average level of civil mannerliness.
Modern Condition of Civil Mannerliness of Students of Pedagogical Universities
Keywords: критерії громадянської вихованості; рівні громадянської вихованості; студенти педагогічних університетів; criteria of civil mannerliness; levels of civil mannerliness; students of pedagogical universities