КЛЮЧОВІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОДРУЖЖЯ ЗІ СВІДОМОЮ БАГАТОДІТНІСТЮ - Чепелєва, Надія (My University, 2021)
Мета. У статті здійснено теоретичний та емпіричний аналіз окремих соціально-психологічних особливостей подружніх пар зі свідомою багатодітністю. Методи. Теоретичний соціально психологічний аналіз феномену багатодітності щодо характеристик, які зумовлюють, сприяють свідомому вибору багатодітності подружжя. На базі теоретичного аналізу було розроблено анкету і здійснено опитування, яке включало декілька сутнісних блоків – питання щодо прийняття рішення про багатодітність, щодо труднощів багатодітної родини, особливостей внутрішньосімейної та соціальної підтримки. Результати. Теоретично й емпірично виявлені соціально-психологічні особливості людей, які свідомо стали батьками 3-х і більше дітей та відчувають у цьому своє покликання, потребу і бажання, базуються на високих репродуктивних початкових установках у більшості респондентів. З’ясовано, що перехід сім’ї до багатодітності може здійснюватися різними етапами, але можна ствердно говорити, що усвідомлену багатодітність слід розглядати як заплановану багатодітність. Це підтверджується даними статистики й соціокультурними механізмами, за якими саме наявність 3-х і більше дітей є тим рівнем, який зумовлює життєздатність суспільства і родини. Проаналізовані дані опитування благополучних багатодітних родин, де спостерігається життєва стійкість сімейної системи, жінки займаються професійною діяльністю, самореалізовані, і при цьому поєднують материнство та виховання дітей, адже в сучасному світі цінність батьківства конкурує з іншими цінностями, зокрема з успішною професійною діяльністю і кар'єрою. Встановлені певні суспільні установки та стереотипи щодо багатодітності. Наведені сучасні погляди суспільства, згідно з якими призначення жінки – це не лише материнство і дім, а й інші можливості для реалізації закладеного в ній потенціалу. Основою свідомої багатодітності подружжя є особистісна і соціальна зрілість його членів. Висновки. В роботі сформульовані соціальні і особистісні характеристики, проблеми і труднощі, з якими стикаються батьки зі свідомою багатодітністю. Доведено, що соціальна підтримка хоча й відіграє суттєву роль, але насамперед потрібно формувати її на базі психологічної готовності, свідомого вибору, можливостей самореалізації таких сімей і батьків зокрема.

Purpose. The article focuses on theoretical and empirical analysis of certain social and psychological peculiarities of married couples having conscious large families. Methods. Theoretical social and psychological analysis of the phenomenon of a large family concerning the characteristics that determine and contribute to the conscious choice regarding a family having many children. The developed questionnaire and conducted survey are based on theoretical analysis, which includes several essential blocks: questions about the decision to have many children, difficulties of a large family, peculiarities of internal familial and social support. Results. The social and psychological peculiarities of people who have consciously become parents of 3 or more children feel in this their call, need, and desire are based on high reproductive initial settings in most respondents are theoretically and empirically determined. It has been found out that transition of a family to have many children may have a place at different stages, but it can be argued that a conscious large family should be considered as a planned one. It is confirmed by the statistics, the social and cultural mechanisms, according to which the presence of three or more children is that level that predetermines the viability of a society and a family. The survey data of prosperous large families have been analyzed, where the vital stability of the family system is observed; women are engaged in professional activities and are self-realized, and at the same time combine motherhood and raising children, because in the contemporary world the value of parenthood competes with other values, particularly with successful professional activity and career. Certain social settings and stereotypes regarding a large family have been determined. The contemporary viewpoints of the society are presented, according to which the function of a woman is not only motherhood and home, but also other opportunities for implementation of the potential inherent in her. The basis of a couple having a conscious large family is the personality and social maturity of its members. Conclusions. The paper formulates social and personality characteristics, problems and difficulties faced by conscious parents having large families. It has been proved that although social support plays a significant role, first it is necessary to form it based on psychological readiness, conscious choice, opportunities for self-realization of such families and parents in particular.
Basic social and psychological peculiarities of a couple having a conscious large family
Keywords: сім’я; подружжя; батьківство; психологічна готовність; самореалізація батьків; 159.923.33