Позакультові практики християнських церков як тип повсякденних практик: теоретичний аспект аналізу - Любчук, Валентина Василівна; Любчук, Валентина Васильевна; Luybchuk, Valentyna (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2010)
У статті розглядаються роль та особливості позакультових практик у діяльності сучасних християнських церков. Спираючись на феноменологічну методологію, автор пропонує визначення понять «культові практики» та «позакультові практики». Проаналізовано різні типи позакультових практик, визначені за ціннісним критерієм, зокрема виокремлено три типи позакультових практик: традиціоналістський, модерністський та постмодерністський. Показано, на які типи практик зорієнтовані християнські церкви різних конфесій.В статье рассматриваются роль и особенности внекультовых практик в деятельности современных христианских церквей. Опираясь на феноменологическую методологию, автор предлагает определения понятий «культовые практики» и «внекультовые практики». Проанализированы различные типы внекультовых практик, выделенные по ценностному критерию, в частности, выделены три типа внекультовых практик: традиционалистский, модернистский, постмодернистский. Показано, на какие типы практик ориентированы христианские церкви различных конфессий.The article deals with the role and features of out-cultic practices in the activity of modern Christian churches. The author offers the definitions of the terms of «cultic practices» and «out-cultic practices» based on the phenomenological methodology. Various types of out-cultic practices distinguished on the value criteria are analyzed. In particular, the following three types of out-cultic practices are considered: traditionalist, modernist and postmodernist. It is shown on which types of practices Christian churches of various denominations are oriented.
Внекультовые практики христианских церквей как тип повседневных практик: теоретический аспект анализа
The out-cultic practices of Christian churches as a type of everyday practices: theoretical analysis
Keywords: культові практики; культовые практики; cultic practices; позакультові практики; внекультовые практики; out-cultic practices; повсякденні практики; повседневные практики; everyday practices; традиціоналістський тип; традиционалистский тип; traditionalist type; модерністський тип; модернистский тип; modernist type; постмодерністський тип; постмодернистский тип; postmodernist type