Соціально-педагогічна адаптація студентів-першокурсників до умов закладу вищої освіти - Онищук, Яна Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню соціально-педагогічної адаптації студентів-першокурсників до умов закладу вищої освіти. У першому розділі розглядаються теоретичні аспекти адаптації: поняття та види адаптації, особливості адаптації студентів-першокурсників до умов закладу вищої освіти, фактори, що впливають на цей процес, а також роль соціально-педагогічної підтримки у ньому. Другий розділ присвячений практичним аспектам адаптації студентів-першокурсників. Досліджено стан адаптованості студентів-першокурсників спеціальності 231 Соціальна робота та 232 Соціальне забезпечення Волинського національного університету імені Лесі Українки; проаналізовано зміст, форми та методи соціально-педагогічної адаптації студентів- першокурсників до умов ЗВО. Розроблено зміст тренінгових занять, які мoжуть бути використані науково-педагогічними працівниками, фахівцями психологічної служби ЗВО з метою підвищення рівня адаптації студентів-першокурсників до умов закладу вищої освіти.
Keywords: адаптація; соціально-педагогічна адаптація; заклад вищої освіти; студенти-першокурсники