Застосування понять та термінів з географії населення учнями закладів загальної середньої освіти - Киричук, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми. Населення є предметом вивчення багатьох наук – соціальних, економічних, біологічних, географічних. Географія розглядає населення під кутом зору виробника і споживача матеріальних благ. По мірі залежності економічної географії від певних умов в системі географічних наук, головним стає дослідження господарської діяльності населення та його заняття. Економіко-географи завжди розглядали населення з тих теоретичних позицій, на яких в той момент знаходилась географічна і економічна наука. Географія населення займає особливе місце в суспільній географії у порівнянні з таким галузевими науками, як географія промисловості, сільського господарства або транспорту. Адже населення, як продуктивна сила і як сукупність споживачів пов’язане з усіма галузями господарства, воно бере участь в усіх явищах і процесах, які вивчаються суспільною географією. Крім того, має такі особливості, які не залежать безпосередньо від господарства, але також повинні враховуватись при географічній характеристиці населення. Здавалося б населення України добре вивчене. У науково-популярній, науковій та довідковій літературі досить широко висвітлена його чисельність, статево-вікова структура, трудові ресурси, міграції, міське і сільське розселення, народонаселення, національний склад. Але неабияке значення має істотне підвищення якості та ефективний процес в освіті, навчанні, оскільки це – багатофакторний процес. Одним з його чинників є повсякчасна понятійна робота на уроках, адже наукові поняття, їх система – основа знання. У цьому контексті шкільне навчання стикається із значними труднощами. Гадаємо, що навчальний предмет логіки вкрай потрібен, він значно покращив би логічні основи вивчення всіх дисциплін. Все це і визначило тему, мету і головні напрями дослідження. Об’єктом дослідження є наукові поняття з дисципліни “Географія населення”. Предметом дослідження є теоретико-методичні основи окремих понятійно-термінологічних систем географії населення. Метою магістерської роботи є складання понятійно-термінологічного словника з географії населення, пояснення теоретичних положень, пов’язаних із термінологією. Поставлена мета визначила необхідність вирішення певних завдань. Для цього необхідно було: - розглянути поняття “населення” і його вивчення у економічній і соціальній географії; - обгрунтувати методичні особливості у дослідженні населення; - охарактеризувати науково-теоретичні основи створення термінологічного словника; - розкрити знання будови термінів і понять науки; - систематизувати, уточнити та привести у відповідності до сучасних вимог часу понятійно-термінологічний словник. Методологія, методи дослідження, використані матеріали. Дана магістерська робота написана головним чином на основі зібраних і опрацьованих літературних джерел з географії населення. Були використані існуючі матеріали переписів населення, відповідні плани і карти. У процесі аналізу теоретичних положень, обгрунтування висновків використані результати наукових праць відомих економіко-географів Е. Б. Алаєва, М. М. Баранського, Я.І. Жупанського, Ю.І. Пітюренка, С.О. Ковальова, П. О. Масляка, Я. Б. Олійника, А. В. Степаненка, О. І. Шаблія та інших вчених. При формуванні словника використані результати понятійно-термінологічних словників окремих наук, літературні джерела, періодичні видання, статистичні матеріали Державної служби статистики України, Головного управління статистики у Волинській області та інші. При виконанні роботи використовувались такі методи економіко-географічного дослідження: системно-структурний аналіз, статистичний, порівняльно-географічний, літературний, описовий, картографічний, методи типології на основі аналізу даних, зібраних в ході даного дослідження та інші. Практичне значення роботи. Понятійно-термінологічний словник може бути використаний при вивченні географії населення в школі, в роботі географічних гуртків, факультативних курсах географії, а також у краєзнавчій і позакласній роботі. Зібрані і систематизовані поняття і терміни матимуть практичне значення і у вузівському курсі “Географія населення”, оскільки структура словника, на наш погляд, в цілому дозволяє розкрити основні аспекти дослідження географії людини. Апробація. Застосування історико-географічного методу в економіко-географічних дослідженнях було апробовано за участі в ІХ Міжнародній науково-практичній конференції «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» на тему: «Деякі історико-географічні дослідження розвитку рівненських повітів Волинського воєводства в 1919-1939 рр.». Структура і обсяг роботи. Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел.
Keywords: географічна освіта; освіта; урок географії; заклади загальної середньої освіти; географія населення; понять та термінів з географії населення