Поетичні тексти Лесі Українки як джерело словника «Одвічні слова української культури» - Мех, Наталія; Mekh, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті подано фрагменти лексикону «Одвічні слова української культури (літературна мова кінця ХVІІІ – початку ХХІ ст.)», зокрема поетичні тексти Лесі Українки. Словник присвячений лексикографічному опрацюванню базових культурних концептів, одвічних слів в історичному та семантико-стилістичному аспектах. Це поєднання та перехрещення трьох площин: стилістичної (тексти різноманітної жанрово-стилістичної природи), семантичної (вивчення механізмів смислової трансформації лексичних одиниць, смислових нюансів слова в різних контекстах) та історичної (тексти різних часових зрізів). У статті подано фрагмент першого розділу словника – розділ «Логосвіт», який містить відомості про поняття, що пов’язані з духовною сферою, з вірою та моральністю людини. Названий розділ словника охоплює наскрізні поняття релігійної картини світу, абстрактні поняття, що функціонують у поетичних контекстах Лесі Українки. Семантика одвічних слів, що вміщені у другому розділі «Мікросвіт», пов’язана з людиною, її родинними зв’язками (баба, дід, батько, мати, дочка, син), видом діяльності (вчитель, сіяч, чумак), тощо. У статті подано фрагмент третього розділу «Макросвіт», у якому фіксуються художні контексти поетеси, пов’язані з природою (вода, вогонь, поле, сонце, степ, шлях та ін.) та суспільством (наука, освіта, музика). The article presents the dictionary «Eternal words Ukrainian culture», particularly poetic texts Lesya Ukrayinka. The dictionary is dedicated lexicographical processing of basic cultural concepts, eternal words in the historical and semantic stylistic aspects. This combination and cross three planes: stylistic (texts of different genre and stylistic nature), semantic (study of mechanisms of semantic transformation of lexical items, learning semantic nuances of words in different contexts) and historical (texts of different time slices). In stattы given fragment of the first chapter dictionary - Section «Lohosvit» which contains information about concepts related to the spiritual sphere, with faith and morality of man. Named Transverse section dictionary covers the concept of a religious worldview, abstract concepts, operating in contexts Lesya Ukrayinka poetry. The semantics of the eternal words contained in the second chapter «microcosm» associated with a person of family ties (grandmother, grandfather, father, mother, daughter, son), activity (teacher, sower, chumak), and so on. The article contains a fragment of the third chapter of «Macrocosm», which recorded contexts poet associated with nature (water, fire, field, sun, desert, path, etc.) And society (science, education, music).
Lesya Ukrayinka Poetic Texts as a Source of Vocabulary «Eternal Words Ukrainian Culture».
Keywords: одвічні слова; концепти; поетичні тексти; ідеографічний словник; літературна мова; історія української літературної мови; eternal words; concepts; poetic lyrics; idiohrafichnyy vocabulary; literary language; the history of Ukrainian language