Порівняльний аналіз специфічних проявів координаційних здібностей хлопчиків та дівчаток основної школи - Кириченко, Вікторія; Kyrychenko, Viktoriya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто основні проблеми та суперечності сучасної системи шкільного фізичного виховання. Описано різноманітні прояви координаційних здібностей учнів середнього шкільного віку залежно від статевих відмінностей. Проведено порівняльний аналіз рівня розвитку цих здібностей залежно від статевих особли- востей. Виявлені дані констатують той факт, що дівчатка в трьох контрольних вправах демонструють рівень розвитку координаційних здібностей, який не поступається рівню розвитку досліджуваних якостей серед хлопчиків. Це дає змогу з великою долею ймовірності стверджувати, що у зв’язку з більш ранніми темпами статевого дозрівання в дівчаток краще розвинені загальна координація й здатність до збереження рівноваги. It was studied the main problems and contradictions of the modern system of school physical education. In the article it was describe different types of manifestation of coordination abilities of pupils of average school age depending on their gender characteristics. It was defined that girls in three control exercises demonstrate the level of development of coordination abilities that doesn’t yield to the level of development of the studied qualities among boys. This lets us affirm that in view of early tempos of sexual maturation among girls their general coordination and ability to keep balance is developed in a better way.
Comparative Analysis of Specific Manifestations of Coordination Abilities of Boys and Girls of General School
Keywords: баскетбол; учні основної школи; координаційні здібності; basketball; general school pupils; coordination abilities