Теоретико-методичні підходи до реалізації механізму стратегічного планування банківського сектору України - Павлов, Костянтин Володимирович; Скороход, Ірина Святославівна; Карлін, Микола Іванович; Стащук, Олена Володимирівна; Держай, Олександр Юрійович (My University, 2025)
Анотація. Актуальність теми зумовлена необхідністю забезпечення оперативної адаптації банківської системи до умов воєнного часу, які характеризуються значними економічними, соціально-політичними та безпековими викликами. У теперішніх умовах, коли економіка зазнає значних перетворень, банківські установи відіграють ключову роль у забезпеченні фінансової стабільності країни. Сучасні реалії, зокрема повномасштабна війна, спричиняють не лише зростання ризиків для банківської системи, але й створюють необхідність розробки нових підходів до стратегічного управління банком. Важливим аспектом діяльності банків є їх здатність оперативно реагувати на непередбачувані зміни, які мають значний вплив на стабільність банківської системи та її здатність виконувати свої функції. Постійні зміни в економічному середовищі, викликані кризовими явищами, вимагають впровадження науково обґрунтованих методів прогнозування, планування та регулювання. Зокрема, ефективне управління ресурсним потенціалом банків стає критично важливим для їхньої стійкості та конкурентоспроможності.
Keywords: банківська система; стратегічне управління; стратегічне планування; інноваційна стратегія; цифрові технології; 336.71