Аналіз результатів змагань молодших школярів, які займаються велоспортом ВМХ - Піонтковський, Дмитро Валерійович; Piontkovskyi, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
На основі аналізу сучасних досліджень спортивного тренування в молодшому шкільному віці у видах спорту, пов’язаних із суттєвим проявом координаційних здібностей, визначено, що ефективним напрямом удосконалення системи підготовки юних велосипедистів ВМХ на етапі попередньої базової підготовки є розвиток координаційних здібностей неспецифічними засобами в комплексі з психологічним тренуванням. Розроблено програму двохкомпонентного психофізичного впливу, яку застосовано протягом річного циклу підготовки в основній групі учасників психолого-педагогічного експерименту на додаток до типової програми ДЮСШ, за якою тренувалися учасники контрольної групи. Ефективність застосованої експериментальної програми доведено в ході змагань із велоспорту ВМХ в індивідуальній гонці на час на дистанцію 380 м на треку, де учасники основної групи показали статистично значуще кращі результати, порівняно з учасниками контрольної групи. Надійність отриманих результатів підтверджено повторенням експерименту протягом двох наступних річних циклів підготовки з іншими складами учасників основної та контрольної груп того самого віку. On the basis of the analysis of current studies of sport training it wasdetermined that the effective direction of improving training for young BMX bicyclists is development of coordination abilities of young athletes by special means in combination with psychological training. The program of two-component psycho-physical impact was developed. The program was implemented during the annual training cycle in the experimental group of participants of psycho-pedagogical experiment.The control group of participantsweretrained under the typical program of Children and Youth Sport School. The effectiveness of the applied experimental program was proved during the BMXcycle racing competitions in the individualraceat the distance of 380 meters on the cycle track. Participants of the experimental groups showed statistically significantly better results compared to the control group participants’ results. Reliability of the results is confirmed by the experiment repetition during the next two annual cycles of the same age participantstraining in the experimental and control groups.
Competition Results Analysis of Primary School Children Engaged in BMX Cycle Racing
Keywords: велосипедний спорт; ВМХ; координаційні здібності; програма тренування; результати змагань; cycle racing; coordination skills; training program; results of the competition