Утворення, екстракція та аналітичне застосування іонних асоціатів вольфраму (VI) та ренію (VII) з ціаніновими барвниками - Кормош, Ж. О.; Kormosh, Zh. O. (Ужгородський державний університет, 2000)
Дисертацію присвячено систематичному вивченню спектрофотометричних та кислотно-основних властивостей основних ціанінових барвників та їх іонних асоціатів (IA) з W(VI) та Re(VIІ), використанню вивчених ІА як ефективних аналітичних форм для фотометричного та екстракційно-фотометричного визначення цих металів. Синтезовано ряд нових ціанінових барвників, досліджено їх характеристик та реакційну здатність до аніонів W(VI) та Re(VII), квантово-хімічними методами розраховано їх електронну будову. Знайдено кореляційні залежністі між електронною будовою ціанінових барвників та властивостями. Досліджено нові кольорові твердофазні реакції оксианіонів W(VI) і Re(VII) за участю ціанінових барвників у водній фазі. Показано можливість екстракції та фотометричного визначення оксианіонів W(VI) основними барвниками. Виявлено ефект пригнічення екстракції іонних асоціатів Re(VII) з ціаніновими барвниками при введенні донорно-активних органічних розчинників, що змішуються з водою. Розроблені нові ефективні методики визначення мікрокількостей Вольфраму та Ренію.
Keywords: фотометриний аналіз; екстракція; ціанінові барвники; Вольфрам; Реній