Екзосоми: молекулярні шляхи дії та фармакологічний потенціал у регенеративній медицині (огляд літератури) - Маєвська, Тетяна Григорівна; Прохоренко, Світлана Миколаївна; Федік, Юлія Михайлівна (Українські медичні вісті, 2025)
У статті розглядаються теоретико-методологічні засади механізмів впливу екзосом, що належать до класу позаклітинних везикул, вивільняються у позаклітинний простір шляхом екзоцитозу та відіграють ключову роль у міжклітинній сигнальній взаємодії. Завдяки своїй здатності транспортувати біоактивні молекули, такі як мРНК, мікроРНК, білки, ліпіди та метаболіти, екзосоми забезпечують регуляцію клітин-ного мікрооточення, імунної відповіді, ангіогенезу, перекисного окислення, проліферації та репаративних процесів. Їхній вплив на дермальні фібробласти, кератоцити, меланоцити створює нові можливості для регенерації тканин, активації синтезу позаклітинного матриксу та корекції фотоіндукованого та хроноін-дукованого старіння шкіри. Завдяки цьому екзосоми викликають величезний інтерес у всіх галузях медицини.
Keywords: екзосоми; позаклітинні везикули; фотостаріння шкіри; фібробласти; омолодження шкіри; мезенхімальні стовбурові клітини; 613.4:6655-022.532