Соціальний супровід внутрішньо переміщених здобувачів освіти в умовах закладу загальної середньої освіти - Березюк, Нійоля Кестутисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Соціальний супровід внутрішньо переміщених здобувачів освіти в умовах закладів загальної середньої освіти є комплексом заходів, спрямованих на забезпечення психологічної, соціальної та освітньої підтримки дітей, які зазнали переміщення через конфлікти або інші кризові ситуації. Це включає адаптацію до нового навчального середовища, забезпечення рівного доступу до освіти, а також допомогу у подоланні психологічних травм та соціальних бар’єрів. Об’єктом дослідження є соціальний супровід внутрішньо переміщених здобувачів освіти. Предметом дослідження є зміст, форми та методи соціального супроводу внутрішньо переміщених здобувачів освіти в умовах закладу загальної середньої освіти. Мета дослідження – теоретично oбґpунтувaти та розробити цикл занять з елементами тренінгу «Соціальний супровід внутрішньо переміщених здобувачів освіти». У першому розділі бакалаврської роботи обґрунтовано теоретичні засади соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб, проаналізовано поняття «внутрішньо переміщені особи», а також їхні специфічні потреби в умовах освітнього процесу. У другому розділі бакалаврської роботи проведено аналіз роботи із внутрішньо переміщеними здобувачами освіти у Семидубському ліцеї Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області. Охарактеризовано форми і методи соціального супроводу таких учнів, включаючи психологічну підтримку, інтеграційні заходи та освітні програми. На основі отриманих результатів дослідження розроблено методичні рекомендації педагогам і соціальним працівникам щодо ефективної організації соціального супроводу внутрішньо переміщених здобувачів освіти.
Keywords: внутрішньо переміщені особи; патронаж; соціальний супровід; психологічна підтримка; адаптація