Особливості психологічної адаптації у малому професійному колективі - Крамчанін, Ірина Геннадіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей психологічної адаптації в малому професійному колективі. Охарактеризовано сутність поняття адаптація в наукових працях вітчизняних і зарубіжних науковців. Проаналізовано актуальність проблеми адаптації особистості її прояву в умовах професійної діяльності. У ході дослідження визначено чинники, що сприяють або перешкоджають успішній адаптації працівників у малих професійних колективах. Особливу увагу приділено таким аспектам, як міжособистісна взаємодія, професійна мотивація, стресостійкість та емоційний комфорт. Емпіричне дослідження базується на методах психологічного тестування, спостереження та аналізу взаємодій у реальних колективах. Результати роботи можуть бути використані для розробки практичних рекомендацій з покращення адаптаційного процесу нових працівників у малих професійних групах, підвищення ефективності командної роботи та зміцнення психологічного клімату в організації.
Keywords: адаптація; психологічна адаптація; малий професійний колектив; професійна адаптація; адаптаційний процес; особистість; психологічний клімат