Хронічне обструктивне захворювання легень: алгоритм фізичної реабілітації та запобігання рецидиву - Майструк, Микола Іванович; Maistruk, Мykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті наведено сучасні дані поширення хронічного обструктивного захворювання легень у світі та Україні, показники смертності, витрат на лікування. Обґрунтовано необхідність проведення фізичної реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень. Запропоновано алгоритм проведення фізичної реабілітації та запобігання рецидиву. Описано особливості застосування фізичної реабілітації пацієнтів у лікарняному та післялікарняному періодах. Акцентовано увагу на лікувальній фізичній культурі як основному засобі фізичної реабілітації хворих. Розроблено алгоритм підвищення фізичної працездатності хворих на хронічне обструктивне захворювання легень й алгоритм запобігання виникненню рецидиву. In the article the modern data dissemination chronic obstructive pulmonary disease in the world and Ukraine, mortality rates, the cost of treatment. The necessity of physical rehabilitation of patients with chronic obstructive pulmonary disease. The algorithm of physical rehabilitation and prevent relapse. The features use of physical rehabilitation for patients in a hospital and posthospital periods. The attention is focused on therapeutic physical culture as the primary means of physical rehabilitation patients. The algorithm improve physical capacity of patients with chronic obstructive pulmonary disease and prevent recurrence algorithm.
Chronic Obstructive Pulmonary Disease: an Algorithm for Physical Rehabilitation and Prevent Relapse
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; фізична реабілітація; лікувальна фізична культура; алгоритм; chronic obstructive pulmonary disease; physical rehabilitation; therapeutic physical training; algorithm