Вчитель історії в умовах Нової української школи - Кінд-Войтюк, Наталія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Підготовка вчителя історії та правознавства Нової української школи вимагає посиленого розвитку його фахових компетентностей, здатності розуміти і пояснювати історичні процеси і явища, їх причин сутності та змісту, окреслювати наслідки та значення на засадах критичного мислення, які реалізуються через навчальний курс «Вчитель історії в умовах Нової української школи». Зміст нормативного освітнього компонента розроблено з урахуванням викликів сьогодення, положень Концепції «Нова українська школа», Державного стандарту базової середньої освіти, законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2022 рр. та компетентнісного підходу до підготовки майбутніх фахівців. Нормативний освітній компонент «Вчитель історії в умовах Нової української школи» є складовою частиною дисциплін блоку професійної та практичної підготовки.
Keywords: вчитель історії та правознавства; Нова українська школа; педагогічна майстерність; програми підвищення кваліфікації історії та правознавства; сертифікація вчителів історії та правознавства; траєкторія особистого розвитку учителя історії та правознавства в умовах НУШ; створення професіограми; технології створення габітарного (зовнішнього) іміджу вчителя історії; кризи професійного становлення вчителя історії та правознавства та шляхи їх подолання; педагогічна акмеологія; 377