Вертебрологія як метод комплексної реабілітації в умовах інклюзії - Кузава, Ірина; Печерських, Володимир (My University, 2017)
У статті розкривається роль вертебрології як методу комплексної реабілітації осіб із психофізичними порушеннями в умовах інклюзивної освіти. Визначається поняття вертебрології як галузь медицини, що вивчає методики лікування хребта, оточуючих його тканин, суглобів, а також нервової системи за допомогою мануальної терапії. Зазначено, що лікар-вертебролог – це фахівець у галузі медицини, котрий володіє методами діагностики та лікування різноманітних захворювань хребта. Саме ця особливість і відрізняє його від невролога чи ортопеда, а його спеціалізація спрямована виключно на хребет. The article reveals the role of vertebrology as a means of complex rehabilitation of persons with psychophysical disorders in the conditions of inclusive education. The concept of vertebrology is defined as a branch of medicine that studies methods of treating the spine, surrounding tissues, joints, and also the nervous system by means of manual therapy. It is noted that the vertebrologist is an expert in the field of medicine, who has methods of diagnosis and treatment of various diseases of the spine. It is this feature that distinguishes it from a neurologist or an orthopedist, and its specialization is directed exclusively on the spine.
Keywords: вертебрологія; мануальна терапія; інклюзивна освіта; психофізичні порушення; порушення опорно-рухового апарату; хребет