Динаміка забруднення атмосферного повітря у Волинській області - Нетробчук, Ірина Марківна; Netrobchuk, Iryna M. (Східноєвропейский національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Актуальною проблемою сьогодення є забруднення атмосферного повітря в містах і районах Волинської області, оскільки зараз не достатньо виконуються природоохоронні заходи. В атмосферу систематично викидаються значні кількості забруднюючих речовин від стаціонарних і пересувних джерел. Основним забруднювачем атмосфери є пересувні джерела, від яких в повітря надходить більше 90,6 % від загальної кількості викидів. Забруднюючі речовини в атмосферу викидають 152 підприємства та організацій. Серед основних галузей промисловості найбільшими забруднювачами атмосфери є переробна та добувна, сільське і лісове господарство, постачання електроенергії та газу. Основними забруднюючими речовинами атмосферного повітря є оксид вуглецю, діоксид азоту та неметанові сполуки. Визначено райони та міста з найбільшою та найменшою кількістю викидів забруднюючих речовин в атмосферу та з’ясовано взаємозв’язок між забрудненням та його джерелом. Упродовж 2005–2014 рр. у Волинській області простежується тенденція до зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що спричинено падінням виробництва. Запропоновано оптимізаційні заходи для покращення екологічного стану атмосферного повітря.

Air pollution is a pressing problem in cities and districts of Volyn region nowadays. It is because the conservation measures are not using enough. The significant amounts of pollutants are emitted systematically from stationary and mobile sources in the atmosphere. The main pollutants are mobile sources, which cause over 90.6 % of air emission. One hundred fifty two enterprises and organizations give polluting emissions to the atmosphere. Processing industry, mining, agriculture, forestry, electricity and gas supply are the main industries branches of the biggest polluters of the atmosphere. Oxocarbon, nitrogen dioxide and non-methane compounds are the main pollutants of air. In the article it was defined areas and cities with the biggest and smallest amount of pollutants in the atmosphere. An interconnection between pollution and its source was founded. In Volyn region there is a tendency of reducing emissions of pollutants into the atmosphere, caused by falling production during the 2005-2014. Optimization measures of improving the environmental state of the air were offered.
Air pollution dynamics in the Volyn region
Keywords: атмосфера; забруднююча речовина; стаціонарне та пересувне джерело викидів; кількість викидів; atmosphere; pollutants; stationary and mobile source emissions; amount of pollution