Фасилітація як ефективний метод навчання на уроках біології і екології в старшій школі - Чміль, Надія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Академічний світ часто зосереджується на абстрактних концепціях, методах і технологіях, а не на контексті, в якому вони використовуються. Але методи та технології не можуть самі започаткувати або створити процес організаційних змін. Особу яка підтримує цей процес змін, зазвичай називають фасилітатором. Команда – це дуже досвідчена група, де кожна особа може бути фасилітатором. На уроці розрізняють зміст (тема, що обговорюється), підходи (спосіб вирішення проблеми) і соціальні процеси (групова взаємодія та спілкування). Фасилітація на уроках біології і екології зосереджена насамперед на підходах і процесах. У першому розділі проаналізовано літературні джерела, розглянуто суть поняття «фасилітації», описано застосування методу фасилітації у школі, типи проблемної поведінки школярів і робота з ними у фасилітаційній групі, стадії розвитку групи фасилітації, три принципи Біона. Другий розділ містить характеристику матеріалів та методів дослідження, а також основні положення методики дослідження та їх умови. Третій розділ описує оцінку засвоєння учнями біологічних поняття за допомогою методів фасилітації і з використанням традиційного методу навчання, а також оцінку впливу методу фасилітації на уроках біології і екології в старшій школі у Луцькому ліцеї №25 Луцької міської ради. Робота виконана на 68 сторінках машинописного тексту, вміщає у собі 4 таблиць. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (67 джерела).
Keywords: метод; мотивація; фасилітація; поведінка