ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТРАВМАТИЗАЦІЇ НАЩАДКІВ І СВІДКІВ ГОЛОДОМОРУ - Гордовська, Тетяна (My University, 2021)
Мета статті – теоретичний аналіз останніх наукових досліджень з проблеми психологічних наслідків Голодомору, їх впливу на психічне здоров’я та зіставлення результатів дослідження з концептом моральної травми як формою передачі травматичного досвіду через покоління від свідків до нащадків. Методи. У дослідженні застосовані теоретичний аналіз літератури та систематизація досліджень останніх років з проблеми травматизації осіб-свідків Голодомору та їхніх нащадків (проблеми моральної травми), а також методи синтезу, аналізу та узагальнення інформації. Результати. Результати дослідження свідчать про ключові напрацювання в галузі досліджень психологічної травматизації осіб, які пережили Голодомор, характеристики, прояви та механізми передачі травматичного досвіду. Встановлено, що моральна травма є одним із важких психологічних наслідків геноциду. Висновки. Моральна травма часто узгоджується з індивідуальним та колективним контекстом і має спільні ознаки з концептом колективної та культурної травми і посттравматичним стресовим розладом. Проте, на противагу цим поняттям, у структурі моральної травми виділяють наявність негативних моральних емоцій. Зокрема, переживання почуття провини, страху, сорому, тривоги. Моральна травма узгоджується з дослідженням індивідуальних наслідків травматизації свідків та нащадків Голодомору, оскільки описує ушкодження моральної совісті та цінностей людини, спричинених суб’єктивним сприйняттям та переживанням в індивідуальному досвіді ситуації як травмуючої. Водночас у визначеннях колективної та культурної травми ключове місце посідає наявність спільного травматичного досвіду. Перспективами подальших досліджень можуть бути детальне теоретичне вивчення конструкту моральної травми в контексті психології геноциду та емпіричне дослідження особливостей травматизації нащадків свідків Голодомору для подальшого її зіставлення з концептом моральної травми.

The purpose of the article is to analyze the latest scientific research on the psychological consequences of the Holodomor and their impact on mental health. Analysis and comparison of results with the concept of moral trauma as a form of transmission of traumatic experience through generations from witnesses to descendants. Methods. The study uses theoretical analysis of the literature and systematization of recent research on the trauma of Holodomor witnesses and their descendants, consistent with the definition of moral trauma, including methods of synthesis, analysis, and generalization of information. Results. A review of the literature identifies key developments in the field of research on psychological trauma of Holodomor survivors, characteristics, manifestations and mechanisms of transmission of traumatic experience. Comparison of these results with the concept of moral trauma and its key features. Conclusions. Research shows that moral trauma is often consistent with the individual and collective context, and has common features with the concept of collective and cultural trauma, post-traumatic stress disorder. However, in contrast to these concepts in the structure of moral trauma distinguish the presence of negative moral emotions, namely the feeling of guilt, fear, shame, anxiety. Moral trauma is consistent with the study of the individual consequences of traumatizing witnesses and descendants of the Holodomor, as it describes the damage to moral conscience and human values caused by subjective perceptions and experiences in an individual's experience as traumatic, as opposed to collective and cultural trauma, joint traumatic experience. Prospects for further research are a detailed theoretical study of the construct of moral trauma in the context of the psychology of genocide and an empirical study of the trauma of the descendants of Holodomor witnesses to compare and analyze the consistency of the data with the concept of moral trauma.
Peculiarities of psychological traumatization of descendants and witnesses of the Holodomor
Keywords: травма; мораль; моральна травма; колективна травма; психологічні наслідки; Голодомор; геноцид; 159.98:613.86]:341.485-051