Реалізація національної музейної політики в Україні - Дудар, Тетяна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В Україні музеї та музейна справа належать до особливої сфери науки та культури, де основою для формування духовних цінностей слугують предметні результати людської діяльності. Музеї здійснюють діяльність щодо комплектування, обліку, охорони, збереження, вивчення та використання музейного фонду. Міністерство культури здійснює організаційно-методичне керівництво у сфері музейної справи, реалізує національну музейну політику в Україні, визначає державні потреби щодо музейного обслуговування, створює організаційні структури для науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення музеїв. Сьогодні в Україні працюють тисячі музеїв, що здійснюють наукову, освітню і виховну роботу. Новелою сьогодення є створення в Україні значної кількості приватних музеїв, які продовжують культурно-освітні традиції минулого, проводять змістовну екскурсійну діяльність. Відповдно до чинного законодавства Музейний фонд України є національним багатством та охороняється зконом. Музейні колекції та музейні предмети, що є державною власністю, належать до державної частини Музейного фонду України, затверджується Кабінетом Міністрів Україния, не підлягають відчуженню за винятком обміну на інші музейні колекції та музейні предмети. Недержавна частина Музейного фонду України є власністю громадських та релігійних організацій та їх об’єднань. Музейна політика в Україні, основні її засади включають фінансування, підготовку кадрів, розвиток інфраструктури, охорону фондів, сприяння міжнародному співробітництву тощо. Важливою складовою музейної політики є розробка та реалізація державних, регіональних програм, що спрямовані на розвиток музейної діяльності.
Keywords: Міністерство культури; музеї; музейна справа; статутна діяльність музею; національна політика; державні, регіональні, місцеві музеї; музеї територіальних громад; музейний фонд; Кабінет Міністрів України; приватні музеї; охорона фондів; міжнародне співробітництво