Порівняння морфології мозочка деяких птахів: вплив способу життя на розміри листків та диференціацію часточок - Омельковець, Ярослав; Березюк, Марія; Omelkovets, Yaroslav; Berezyuk, Mariya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Незважаючи на консервативність загальної схеми будови мозочка птахів, структура окремих елементів Cerebellum варіює в представників різних екологічних груп цього класу. Одним із цікавих аспектів морфології мозочка є ступінь диференціації його черв’яка на листки. У нашому дослідженні проаналізовано відносну площу всього мозочка та окремих його листків у представників 19 видів птахів із метою визначення факторів (тип локомоції, спосіб добування їжі, алометричні пропорції тіла, тип розвитку), які впливають на розміри й кількість вторинних і третинних листків у часточках. Отримані результати вказують на кореляцію розмірів листків та деяких поведінкових реакцій: швидкого, маневреного польоту; пересування переважно на задніх кінцівках по твердому субстрату; водного способу життя та добування їжі з допомогою цідильного апарату. Despite the conservative framework for the structure of the cerebellum of birds, the structure of the individual elements Cerebellum varies from different ecological groups of students. One of the interesting aspects of the morphology of the cerebellum is the degree of separation of the worm on leaves, their relative size and physiological significance of this. In our study we analyzed the relative total area of the cerebellum and some leaves 19 species of birds to identify factors (type of locomotion, means of obtaining food, alometrychni body proportions, the type of development) that affect the size and number of secondary and tertiary layers of particles. The results indicate a correlation between the size of leaves and some behavioral responses: a fast, maneuverable flight, travel, preferably upright on a solid substrate, aquatic life and foraging through tsidylnoho system.
Сomparison of Some Birds Cerebellum Morphology: the Influence of the Lifestyle on the Leaves Size and the Differentiation of Lobules.
Keywords: птахи; екологічна група; листок мозочка; часточка мозочка; мозочок; birds; environmental group; cerebellum leaf; cerebellar lobe; cerebellum