Договір зберігання на товарному складі (складського зберігання) - Демчук, Антон Михайлович; Demchuk, Anton M. (Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України, 2015)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню договору зберігання на товарному складі. У дослідженні виявлено основні етапи, тенденції і закономірності становлення та розвитку договору зберігання на товарному складі в цивільному законодавстві України й відповідних ідей у доктрині цивільного права. З’ясовано зміст та сутність основних проблем, що виникають у процесі цивільно-правового регулювання відносин за договором зберігання на товарному складі. Визначено правову природу,поняття, зміст і характеристику договору зберігання на товарному складі та його місце в системі цивільно-правових договорів. На підставі аналізу чинного законодавства та практики його застосування розкрито особливості простого та подвійного складських свідоцтв, а також обґрунтовано віднесення їх до товаророзпорядчих цінних паперів. У дослідженні проведено аналіз суб’єктивних прав та юридичних обов’язків сторін договору зберігання на товарному складі та наслідки невиконання чи неналежного виконання цих обов’язків. Сформульовано науково-теоретичні висновки, розроблено пропозиції і рекомендації щодо удосконалення законодавства та правозастосовної практики щодо договору зберігання на товарному складі.

The dissertation is dedicated to a complex research o f warehouse storage contract. In a thesis realized main stages, trends and patterns o f formation and development of contract storage at the warehouse in the civil legislation o f Ukraine and the ideas in the doctrine o f civil law. Found out the content and nature o f the major problems encountered in the civil law regulation o f relations in the warehouses storage contract. The legal nature, concept, content and characteristics contract storage at the warehouse and its place in the civil contracts have been determined. Based on current legislation and practice peculiarities o f simple and double warehouse certificates are determined and soundly simple and double warehouse certificates are hybrid securities. The study analyzed the subjective rights and legal obligations o f the parties contract storage at the warehouse and the consequences o f failure or improper performance o f their duties. Formulated scientific and theoretical findings suggestions and recommendations for improving legislation and law enforcement on contract storage at the warehouses.
Contract of storage at the warehouse (warehousing)
Keywords: договір зберігання на товарному складі; поклажодавець; товарний склад; зберігач; складські свідоцтва; просте складське свідоцтво; подвійне складське свідоцтво; warehouse contract; client; warehouse; custodian; warehouse documents; simple warehouse certificate; double warehouse certificate