Дослідження смoлoпрoдуктивнoсті Pinus sylvestris L. в умoвax Волинської області. - Вакулюк, Микола Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Соснова смола є екологічно чистим і біовідновлюваним матеріалом і цінною сировиною, з якої отримують каніфоль, скипидарну олію та багато інших хімічних продуктів. У магістерській роботі показано, що продуктивність залежить від складу та віку насадження. При прогнозуванні живиці в соснових насадженнях враховують тип лісу, ґрунтово-топографічні умови екотипу сосни, а також вік і склад насадження. Інтенсивність загального смоловиділення сосни залежить від добових ритмів і має унікальні характеристики залежно від сезону дослідження та категорії смолопродуктивності дерева. У першому розділі міститься інформація про ботанічні та морфобіологічні характеристики сосни, вплив різних факторів на смолопродуктивність і сокорух під час вирощування молодняку, а також про залежність смолопродуктивності сокоруху від факторів середовища. Розділ 2 присвячений опису методології дослідження та умов, за яких воно проводилося. Розділ 3 присвячений особливостям сезонного розвитку та смоловиділення, добовій динаміці смолопродукції сосни та залежності смолопродуктивності сосни звичайної від лісівничих факторів. У четвертому розділі наведені оцінки та критерії виробництва під ча спідсочки. П'ятий розділ містить інформацію про стан охорони праці. Наприкінці дослідження зроблені загальні висновки з проведених досліджень, а за ними – список використаної літератури (40 джерел). Магістерська робота складається з 54 друкованих сторінок тексту, містить таблиці та ілюстрована малюнками.
Keywords: смоловиділення; сосна звичайна; смолопродуктивність; добова динаміка