Еволюція мовно-ігрового спілкування - Мудрик, Сергій Борисович; Іщук, Олена Анатоліївна; Жигун, Костянтин Федорович; Самчук, Оксана Миколаївна; Mudryk, Serhiy; Ishchuk, Olena; Zhyhun, Kostiantyn; Samchuk, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто досягнення мовно-ігрового спілкування як продукта еволюції суспільно-історичної комунікації в грі від прадавніх людей до сучасної людини. Описано види мовного спілкування, якими користуються тварини і людина для сприйняття й швидкої мовно-рухової відповіді в грі. Ідеться про надбання суспільством за допомогою еволюції якості мовно-ігрової культури спілкування й поєднання різних видів спілкування в ігровій культурі. Увагу сфокусовано на якості культури спілкування в грі, видовищності та збереженні здоров’я гравців і суддів. Наголошено, що ігрова мова спілкування є носієм норм поведінки й дотримання правил гри незалежно від статусу, який людина займає в суспільстві. Відображено реалізацію мовно-ігрового спілкування через систему мовних знаків. Показано становлення регламентації мовно-ігрових відносин у загальній історії людства. Розкрито комунікативну, регуляційну та програмуючу функції гри. The article highlights the achievements of speech and game communication as the product of evolution of socio-historical communication in a game from ancient people to a modern man. Types of speech communication used by animals and people for perception and quick speech-motor response in a game are described. It is mentioned about obtaining of speech and game culture and combination of different types of communication in the game culture by means of society’s evolution. The author focuses his attention on quality of communication culture, staginess and health preservation of the players and judges. It is noted that game communication language is a carrier of norms of behavior and adherence to the rules of a game regardless of person’s social status. Realization of speech and game communication through the system of language signs is reflected in the article. Formation of regulations of speech and game relations in the whole history of mankind is considered. Communicative, regulatory and programming functions of a game are revealed.
Evolution of Speech and Game Communication
Keywords: мовне спілкування; гра; культура; комунікативна; регулююча та програмуюча функції; speech communication; game; culture; communicative; regulatory and programming functions