Теоретичний аналіз проблеми становлення особистісної зрілості у студентському віці - Кордунова, Наталія Олександрівна; Потапчук, Людмила Володимирівна (Інститут психології імені Г. С. Костюка, 2016)
У статті розглянуті основні підходи щодо розуміння особистісної зрілості, які існують у сучасній науці. Обгрунтовано актуальність обраної проблеми, відзначено її недостатню розробленість. Здійснено огляд наукових досліджень вітчизняних і зарубіжних учених у цій галузі. Основна увага зосереджена на вивченні особистісної зрілісті як складного і динамічного процесу, що характеризується своїми особливостями на кожному віковому етапі. Становлення особистісної зрілості розглядається як поступове оволодіння особистістю власним внутрішнім світом. Цей процес здійснюється за допомогою усвідомлення себе як суб´єкта особистого життя, розвиненого почуття відповідальності, самостійності, самодостатності, креативності, толерантності, наявності життєвої філософії, здатності до участі у житті суспільства. Поглиблено і розширено теоретичні уявлення про становлення особистісної зрілості в студентський період життя. Становлення особистісної зрілості у цьому віці розглядається нами як характеристика стану розвитку особистості студента, що виявляється у високому ступені його особистісної конструктивної активності та особистісної функціональної продуктивності. Розкриваються професійно значущі характеристики особистісної зрілості, які забезпечують успішне становлення майбутнього фахівця. Доведено, що особистісна зрілість є результатом засвоєння соціально-культурних норм в навчальному процесі вищого навчального закладу і стає у майбутньому фактором професійного становлення. В статье представлены основные подходы понимания личностной зрелости, которые есть в современной науке. Обосновано актуальность проблемы, отмечено ее недостаточную разработаность. Осуществлен обзор научных исследований отечественных и зарубежных ученых в этой области. Основное внимание сконцентрировано на изучении личностной зрелости как сложного и динамического процесса, который характеризуется своими особенностями на каждом возрастном этапе. Становление личностной зрелости рассматривается как последовательное овладение личностью своим внутренним миром. Этот процесс происходит с помощью осознания себя как субъекта собственной жизни, развитого чувства ответственности, самостоятельности, самодостаточности, креативности, толерантности, жизненной философии, стремления к участию в жизни общества. Расширены теоретические представления о становлении личностной зрелости в студенческий период жизни. Становление личностной зрелости в этот период рассматривается нами как характеристика состояния личности студента, которая проявляется в высокой степени его личностной конструктивной активности, а также личностной функциональной продуктивности. Раскрываются профессионально значимые характеристики личностной зрелости, которые обеспечивают успешное становление будущего профессионала. Доказано, что личностная зрелость есть результатом усвоения социально-культурных норм в учебном процессе высшего учебного заведения и становится в будущем фактором профессионального становления.
Keywords: особистість; особистісна зрілість; пропріум зрілої особистості; життєва стратегія; самоствердження; духовне "Я"