Аксіологічний вимір сакрального простору ідентичності: вітчизняний вимір - Костюк, Тетяна Володимирівна; Kostiuk, Tetiana V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Статтю присвячено вивченню особливостей функціонування, ролі цінностей і ціннісних орієнтацій у творенні сакрального простору особистісних ідентичностей. У ній сфокусовано увагу на традиційних релігій-них, родинних, національних та діяльнісних ідентифікаційних процесах українця та розкрито їхні характерні риси функціонування через спектр аксіологічної проблематики. The article is devoted to study the functioning and role of values and value orientations in creating of sacred space of personal identities. It focuses attention on the traditional Ukrainian identity processes with religion, family, nation and activity; reveals its features across the spectrum of axiological problems. Analyze the search of effective and optimal ways to value identifications that contribute to the progressive national development. Considered different types of identifications in the article.
Axiological Premises of Sacred Space of Personal Identity: National Dimension
Keywords: ціннісні орієнтації; values; цінності; national values; сакральне; sacred; релігійна ідентифікація; religious identity; релігійність; religion; ціннісні етнопсихологічні домінанти; values ethnopsychological dominant; священне і мирське; sacred and secular; духовне і матеріальне; spiritual and material; родинна ідентичність; family identity; сімейні традиції; family traditions; звичаї; customs; свята й обряди; celebrations and ceremonies; патріотизм; patriotism; національна ідентифікація; national identity; дух нації; the nation’s soul; діяльнісна ідентифікація; activity identification