Мовні засоби вираження категорій часу й простору в сучасній англійській мові - Тендеряк, Надія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню лексичних одиниць на позначення часу й простору в сучасній англійській мові та спрямована на поглиблене вивчення системної організації лексики в мові. Метою даного дослідження є визначення та аналіз мовних засобів вираження часу й простору в сучасній англійській мові на системному рівні. Лексика представлення поняття простору в сучасній англійській мові дозволяє виявити цілий спектр лексем, що стоять за цим поняттям: площа, земля, протяжність, місце, приміщення, відстань, напрямок, просторовий, просторий, безмежний, нескінченний, широкий, віддалений, позбавлений простору, покривати простір, рухатися, прямувати, розширятися, залишати проміжки. До лексики поняття часу входять такі компоненти, як назви пір року, місяців, днів тижня, частин доби, точних часових відрізків, історичний період, тривалість, послідовність, темпоральний, регулярний, нерегулярний, виміряти та узгоджувати час, тривати якийсь час та безупинно, тимчасово, постійно, нескінченно. Результати долслідження знайдуть застосування в лексикографічній праці для адекватного відображення семантичної структури багатозначних слів, а також у створенні словників.
Keywords: мовні засоби вираження часу й простору; комплексна методика; сема темпоральності; ядро та периферія