Стратегія трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії у повоєнний період - Єрко, Ірина Володимирівна (My University, 2024)
У статті досліджено стратегію трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії у повоєнний період. Метою дослідження є розробка та реалізація стратегії трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії у повоєнний період. Основні завдання статті полягають у дослідженні процесного підходу до вибору та реалізації стратегії розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії та його реалізації у повоєнний період. У дослідженні стратегію розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії варто розуміти як упорядкований та цілеспрямований план заходів, які враховуючи фазу трансформації направлені на досягнення збалансованості попиту та пропозиції на туристичні послуги. Запропоновано застосувати п’ять етапів до вибору та реалізації стратегії трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, а саме: концептуальний, організаційний, аналітичний, рекомендаційний та впроваджувальний. В межах концептуального етапу формується концепція стратегічного розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії виходячи із аналізу чинних нормативних документів, які регулюють процес вибору та реалізації стратегії трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Організаційний етап передбачає створення робочої групи з розробки стратегії розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Аналітичний етап передбачає проведення аналітичних досліджень конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, де формується профіль дестинації, здійснюється SWOT-аналіз, виявляються основні проблеми розвитку туристичної індустрії, конкурентні переваги та вузькі місця її розвитку на окремих територіях. Суть впроваджувального етапу полягає у здійснюється обговорення та прийняття стратегії розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, моніторинг її реалізації, а також виявлення відхилень в процесі її впровадження. Таким чином, запропонований диференційований підхід до вибору стратегії трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії дозволить збалансувати інтереси виробників та споживачів туристичних послуг, а відтак забезпечити її стійкість, безпечність та конкурентність.
Keywords: туризм; туристична індустрія; суб’єкти туристичної індустрії; трансформація; конкурентний потенціал; стратегія; 338.48:005.33"36"