Корекція фізичного стану глухих дітей молодшого шкільного віку засобами кінезіотерапії - Грейда, Наталія; Шеремета, Марія (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2020)
Застосування авторської програми корекції фізичного стану глухих дітей молодшого шкільного віку засобами фізичного виховання в режимі дня спеціальних шкіл дало змогу виявити тенденцію до покращення показників фізичного розвитку. Застосування корекційної програми сприяло підвищенню показників фізичного розвитку, таких як: ріст, маса тіла, обвід грудної клітки, кистьова динамометрія у 6-7 та 8-9 річних глухих дітей, проте дані показники залишилися нижчими, ніж у здорових однолітків. Встановлено збільшення фізичної працездатності у глухих дівчаток 6-7 років на 21,17 кгм/хв (р<0,05), у глухих хлопчиків – на 12,36 кгм/хв (р<0,05). Серед глухих дітей 8-9 років фізична працездатність збільшилася відповідно на 7,93 кгм/хв (р<0,05) та 33,58 кгм/хв (р<0,05). Фізична працездатність глухих дітей 6-7 років досягає рівня здорових, а у віці 8-9 років лише наближається до них.
Keywords: кінезіотерапія; глухі діти