Англійський мислитель Генрі Болінгброк (1678–1751 рр.) про принцип «рівноваги сил» у міжнародних відносинах - Хлібовська, Г. М.; Khlibovska, Hanna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано погляди англійського політика й мислителя Г. Болінгброка щодо принципу «рівноваги сил» у міжнародних відносинах як чинника, котрий унеможливлював би війни та військові конфлікти. Охарактеризовано фактори, що, на його думку, забезпечували б стабільний європейський порядок. Виокремлено роль Г. Болінгброка як одного з лідерів партії торі в практичній реалізації європейського балансу в міжнародних відносинах.In this article are analyzed views on the international relations of the representative of the English Enlightenment and one of the leading political figures of the Tory Party, the Minister of War and the Minister of Foreign Affairs of England at the beginning of the XVIII century, H. Bolingbroke. Particular attention is paid to the attitude of the thinker to the principle of the balance of power as a determining factor for the establishment of a lasting peace in Europe.
English notionalist G. Bolingbrok (1678-1751) About the Principle of «Balance of Power» in International Relations
Keywords: Г. Болінгброк; військові конфлікти; міжнародні відносини; принцип «рівноваги сил»; Утрехтський мирний договір; H. Bolingbroke; military conflicts; international relations; the principle of «the balance of power»; Utrecht peace treaty