Метод Фельденкрайза як засіб підтримки психічного здоров’я у дорослих із психосоматичними скаргами - Соха, Іванна Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розглянуто актуальну проблему підтримки психічного здоров’я у дорослих із психосоматичними скаргами. В умовах підвищеного стресу, спричиненого сучасними викликами, зокрема воєнними діями в Україні, методи збереження психічного балансу набувають особливого значення. Застосування уроків усвідомлення через рух (ATM) за методом Фельденкрайза було теоретично обґрунтовано та емпірично досліджено. Аналіз отриманих даних підтвердив, що ATM сприяють зниженню тривоги, поліпшенню рівня психологічного, соціального та емоційного благополуччя, а також зменшенню інтенсивності соматичних симптомів, таких як біль, задишка та порушення сну. Наукова новизна дослідження полягає у впровадженні методу Фельденкрайза в український контекст для вирішення психосоматичних проблем. Попри те, що метод здебільшого використовується для реабілітації моторних функцій, його ефективність у зниженні стресу, покращенні емоційної стабільності та загального психічного стану дорослих доведена вперше. Дослідження також підкреслює роль нейропластичності у відновленні психофізичного стану, що досягається через розвиток усвідомлення власного тіла. Практична значущість полягає у можливості інтеграції методу Фельденкрайза у програми психологічної допомоги для осіб із психосоматичними розладами, особливо в умовах стресу чи посттравматичних ситуацій. Результати можуть бути корисними для фахівців клінічної психології, психотерапії та реабілітації, а також для розробки профілактичних програм із підтримки психічного здоров’я.
Keywords: Метод Фельденкрайза; психічне здоров’я; психічне благополуччя; психосоматичні скарги; уроки усвідомлення через рух; тривога; нейропластичність; реабілітація; психотерапія