Особливості обліку та оподаткування міжнародної цільової допомоги суб’єктам господарювання - Гнасюк, Марія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі акцептовано увагу на дослідженні теоретичних аспектів та прикладних положень щодо обліково-аналітичного забезпечення іноземного цільового фінансування капітальних витрат підприємства. У результаті ґрунтовного аналізу спеціалізованих і фундаментальних праць вітчизняних та зарубіжних учених і практиків сформовано сутнісні аспекти понять у контексті іноземного цільового фінансування. Зосереджено увагу на економічному та нормативно-правовому підґрунті механізмів залучення, обліку та використання іноземних цільових коштів. Уточнено зміст поняття «іноземне цільове фінансування» у структурі системи обліковоаналітичного забезпечення, що дозволяє розширити теоретичне розуміння його ролі у фінансуванні капітальних та інших видів витрат. В роботі ідентифіковано, систематизовано та наведено сутнісні характеристики об’єкта дослідження, а саме: міжнародне цільове фінансування, міжнародні гранти, цільові надходження, гуманітарна допомога, грантові кошти та їх роль у забезпеченні сталого розвитку підприємств. Детально розглянуто нормативно-правове забезпечення обліку та оподаткування міжнародної цільової допомоги, визначено основні законодавчі акти, що регламентують порядок її отримання, використання та звітування. Особливу увагу приділено послідовності відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку, документальному супроводу та внутрішньому контролю монетарної й немонетарної допомоги, що надходить вітчизняним підприємствам. Окремо, акцентовано увагу на питаннях оподаткування міжнародної допомоги, механізмах контролю за її нецільовим використанням та визначенні фіскальних органів, відповідальних за здійснення відповідного нагляду. Систематизовано інформацію щодо ключових міжнародних організацій, які активно беруть участь у фінансуванні післявоєнного відновлення України, а також проаналізовано законодавчу базу, що регулює порядок оподаткування міжнародного цільового фінансування.
Keywords: облік; оподаткування; грант; грантові кошти; міжнародні операції; міжнародна допомога; цільове фінансування; гуманітарна допомога; цільове надходження