Оцінка спеціальної працездатності веслярів на байдарках і каное на дистанції 200 м - Пенчен Го; Сининан Ван; Дяченко, Андрій Юрійович; Penchen Guo; Xinyinan Wang; Diachenko, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета статті – розробити систему оцінки функціонального забезпечення спеціальної витривалості кваліфікованих веслярів на байдарках і каное на дистанції 200 м (на прикладі спортсменів Китаю). Розроблено систему контролю функціонального забезпечення спеціальної працездатності кваліфікованих веслярів на байдарках і каное на дистанції 200 м. Система контролю включає батарею тестів, які дають змогу оцінити провідні компоненти спеціальної витривалості веслярів: анаеробну потужність, анаеробну місткість, реакцію кардіореспіраторної системи. Уперше в систему комплексної оцінки веслярів-спринтерів уведено показники ергонометричної потужності роботи в зоні реалізації анаеробної гліколітичної потужності й інтегральні показники реакції кардіореспіраторної системи, які характеризували ступінь напруги функціональних систем забезпечення роботи спортсменів. Наведені дані дають підстави для формування спеціалізованої спрямованості фізичної підготовки веслярів, індивідуалізації тренувального процесу для корекції знижених сторін функціонального забезпечення спортсменів. The objective of the article: to develop the system of assessment of functional securing of special endurance of skilled rowers on kayaks and canoes at distances of 200 m (on the example of Chinese athletes). It was developed a system of monitoring of the functional ensuring of special performance of skilled rowers on kayaks and canoes at 200 m distances. The control system includes a range of tests that allow estimating the leading components of special endurance of rowers: anaerobic power, anaerobic capacity, reaction of cardiorespiratory system. For the first time into the system of complex assessment of rowers-sprinters it was introduced the indices of ergometric performance in the zone of realization of anaerobic glycolytic capacity and integrated indicators of cardiorespiratory system responses that characterized the degree of tension of functional systems for ensuring the work of athletes. The presented data provide us with a basis for formation of a specialized orientation of physical preparation of rowers, individualization of the training process for correction of reduced sides of functional ensuring of athletes.
Evaluation of Special Performance of Rower on Kayaks and Canoes at 200 m Distance
Keywords: веслування на байдарках і каное; веслярі-спринтери; спеціальна працездатність; kayak and canoe rowing; rowers-sprinters; special efficiency