Креативна економіка у контексті теорій постіндустріального суспільства: культурологічний підхід - Калита, Тетяна; Заряжко, Тетяна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Статтю присвячено розкриттю філософсько-культурологічним питанням розвитку креативної економіки України; розглянуті статистичні дані за 2005–2014 роки та експортна стратегія України на 2017–2021 роки. Зазначені основні фактори та галузі креативної економіки. Методологія дослідження полягає у використанні сукупності методів: системний, соціокультурний підхід, фундаментальні положення теорії й історії культури управління. Використано загальнонаукові й міждисциплінарні методи дослідження: аналіз і синтез, індукція і дедукція, порівняння, узагальнення, формалізація. Відповідно до концепції Г. Шульце «суспільство переживань» розглянуто залежність факторів креативної економіки, які формують запит та впливають на розвиток бажань та потреб споживачів. Наукова новизна дослідження полягає у розгляді креативної економіки з позиції образу, символів, як елементів культури, які уособлюють в собі питання бренду, та розгляд інтелектуальності, мислення індивідів, як результату товарів/послуг ІТ сектору. Таким чином, у проведенному дослідженні було зроблено спробу синтезу економічної теорії, теорії і практики менеджменту з прикладною культурологією. Розглянуто динаміку творчих товарів України 2005-2014 роки, та експортну стратегія України на 2017-2021 роки. Тенденції розвитку демонструють збільшення виробництва в галузях пов’язаних з ІТ сектором, і подальшою реалізацією креативності, саме через новітні технології.
Keywords: креативна економіка; економіка знань; третя хвиля; суспільство переживань; інтелектуальна праця; творчі товари/послуги