Англійські парні словосполучення (біноми): класифікація за семантичною ознакою - Онищенко, Ірина Анатоліївна; Onyshchenko, I. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті досліджено досить специфічні парні словосполучення (біноми), їх структурно-граматичну будову, сполучуваність та класифікацію за семантичною ознакою. Біноми – це стійкі парні сполучення слів, що функціонують як єдина лексична одиниця, значення якої не є сумою значень її компонентів. Умовно біноми поділяються на групи за структурою, сполучуваністю, семантичною ознакою. Особливу увагу привертає класифікація за семантичною ознакою, яка розглядає ці унікальні мовні утворення в аспекті різноманітності їхніх значень та образності. Серед них слід розрізняти такі, у яких закладено лише одне первинне значення, що випливає з повного складу у вказаному контексті, поруч виділяються і звороти, значення яких віднаходиться досить складно через їх багатозначність. Це дуже неоднорідна група одиниць, що відзначаються ступенем усталеності, характером семантичного зв’язку компонентів, що їх утворюють. The article reveals rather specific binominal word combinations (binoms), their structural and grammatical formation, their combinative power, classification according to lexical, grammatical and semantic peculiarities. Being a double short set word combination, a binom functions as a separate lexical unit in which the meaning of the whole is not the sum of the meanings of its components but is based on them and the motivation is apparent. Special attention is given to classification according to semantic peculiarity, which studies these unique language units. Conditionally binoms can be divided into some groups: according to their structure – monosyllabic and manysyllabic; according to their combinative power – those which are combined by means of conjunctions; according to their semantic peculiarity – idiomatic, idiophraseomatic, set word combinations; according to the degree of stability of conjunctions – variably stable and free double expressions.
English Binominal Word Combinations (Binoms): Classification Based upon Semantic Peculiarity
Keywords: сполучуваність; combinative power; лексико-граматична будова; lexico-grammatical structure; семантична ознака; semantic peculiarity