Фізична терапія при болю в спині у жінок зрілого віку - Грицюк, Анастасія Русланівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Біль у нижній частині спини продовжує залишатися основною причиною інвалідності у всьому світі, вражаючи як чоловіків, так і жінок. Причинами виникнення болю у спині можуть бути травми, злоякісні новоутворення та інфекції. Серед факторів ризику виділяють попередні випадки болю в спині, наявність супутніх хронічних захворювань, неоптимальне психічне здоров’я, куріння, ожиріння та недостатній рівень фізичної активності. Дослідження впливу фізичної терапії у жінок зрілого віку з болем у спині мало комплексний характер і включало дослідження суб’єктивної оцінки болю, кількісну оцінку страху руху або (повторної) травми, оцінку рухливості хребта у поперековому відділі, оцінку нервової напруги корінців L5 і S1,визначення функціональної рухливості, ходьби та вестибулярної функції, для визначення ступеня функціональних обмежень. Найбільшу доказовість при хронічному болю у спині мають кінезіотерапія, комплексна реабілітація та зниження стресу. Програма фізичної терапії для жінок зрілого віку включала кінезіотерапію (пілатес, йога, скандинавська ходьба), лікувальне плавання, виконання вправ у воді, кінезіотейпування та аутогенне тренування. Після курсу реабілітаційних втручань було відмічено зниження інтенсивності болю, страху руху, покращення рухливості хребта, психоемоційного стану, тонусу та сили м’язів, підвищення функціональної рухливості та активності.
Keywords: комплексна реабілітація; біль у спині; фізична терапія; зрілий вік