“Переклади з давньоєгипетської” Лесі Українки: європейське бачення міфоорієнтального універсуму - Козлітіна, Олена; Kozlitina, E. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Стаття розкриває значення перекладу Лесі Українки “Ліричних пісень Давнього Єгипту” у сфері єгипетського модусу в творчості письменниці. Дилему оригінальності перекладу трактовано у світлі “перевтілення” образотворчого механізму поетичного циклу. Фіксовано національний аспект інтерпретативного поля творів. Піддається аналізу відкритість авторскої рецепції Лесі Українки, певний ступінь взаємної адсорбції української і єгипетської культур у художньому тексті розглянутого перекладу. The article exposes the value of Lesya Ukrainka’s translation of “Lyric Songs of Ancient Egypt” in the field of authoress’ works’ Egyptian modus. The dilemma of translation’s originality is interpreted in the light of “reincarnation” of imagemaking mechanism of poetic cycle. The national aspect of authoress’ works’ interpretative field is fixed in the article. The openness of Lesya Ukrainka’s authorical reception, the certain degree of the mutual adsorption of the Ukrainian and Egyptian cultures in the artistic text are analysed on the material of the considered translation.
“Translations from Ancient Egyptian” of Lesya Ukrainka: European Vision of Mythoorintal Universal
Keywords: переклад; універсум; творчість; поетичний цикл; культура; translation; universal; creation; poetical cycle; culture