Роль суб’єктів запобігання корупції у забезпеченні справедливого правосуддя в судах першої інстанції - Зарадюк, Зоряна Валентинівна (My University, 2025)
Метою статті є дослідження ролі та значення суб’єктів запобігання корупції у забезпеченні справедливого правосуддя в судах першої інстанції України з урахуванням міжнародних стандартів, практики Європейського суду з прав людини та сучасних викликів. В Україні, де боротьба з корупцією є умовою європейської інтеграції, особливого зна-чення набуває ефективна взаємодія між суб’єктами запобігання корупції та судами першої інстанції, які є основною ланкою судочинства. У статті зазначено, що суди першої інстанції є ключовою ланкою у здійсненні правосуддя та забезпечують безпосередню реалізацію права на справедливий суд.Проаналізовано конкретні справи Європейського суду з прав людини та як результат виявлено, що суди першої інстанції фактично стали інструментом політичного тиску чи формального виконання рішень виконавчої влади, що суперечить принципу верховенства права. Справедливе правосуддя мож-ливе лише за умов незалежного суду, рівності сторін та реального забезпечення прав обвинуваченого, а також підтвердила, що політичні права (зокрема свобода слова на виборах) мають особливий захист у демократичному суспільстві.
Keywords: протидія корупції; антикорупційна політика; правосуддя; судовий розгляд; вропейський суд з прав людини; кримі-нальне провадження; [328.185:343.85]:347.993