Семантичні особливості фразеологічних одиниць із рослинним компонентом (на матеріалі французької мови) - Хайчевська, Тетяна Миколаївна (Видавничий дім "Гельветика", 2020)
Поглиблене вивчення будь-якої іноземної мови передбачає ознайомлення з тим пластом лексики, який містить у собі одиниці з унікальним етнокультурним компонентом, яке формувалось упродовж століть розвитку певного етносу. Розуміння фразеологізмів й уміння їх використовувати у ході кроскультурної комунікації вказує, зокрема і на високий рівень опанування іноземною мовою. Використання рослин як символів роду, життя, краси тощо можна спостерігати у багатьох культурах, однак кожний народ привносить щось специфічне. Варто зазначити, що різні аспекти французької фразеології уже ставали об’єктами лінгвістичних розвідок, однак значення рослинних компонентів потребує поглибленого дослідження. У статті зроблено спробу описати та проаналізувати семантику французьких фразеологізмів з рослинним компонентом. Матеріалом дослідження стали фразеологічні одиниці з назвами життєвих форм рослин та їх елементів arbre, fleur racine, branche, tronc, feuille, épine та назвами різноманітних рослин. У ході дослідження було виявлено, що одна з ключових фізичних ознак рослини така як її розмір та зовнішній вигляд (форма, колір), смак або запах, роль, яку вони відіграють в рослинному світі або як її використовує людина лежить в основі значення фразеологізму. Можна констатувати, що власне назви видів дерев, квітів, чи плодів зустрічаються рідше, у порівнянні з назвами їх гіперонімів. Зокрема було виявлено значну кількість фразеологізмів з рослинними компонентами arbre, fleur та fruit. Отже, arbre - дерево асоціюється зі знаннями, стабільним становищем у суспільстві, а в сукупності з компонентом fruit - плід часто передає результати діяльності або спільність генетичних ознак. Рослинний компонент fleur – квітка найчастіше асоціюється з красою, незайманістю, результатами роботи та з поважним ставленням до людини.
Keywords: фразеологічна одиниця; семантика рослинний компонент; ключова ознака; сталий вираз; прислів'я