Асоціативний експеримент як засіб дослідження ролі сакрального в мовній свідомості сучасної молоді - Жванія Людмила; Нестерчук Оксана Григорівна; Христіанінова Раїса (My University, 2024)
У статті представлено аналіз результатів вільного асоціативного експерименту, проведеного з метою дослідження значення сакрального у мовній свідомості студентської молоді. Обравши для ролі слів-стимулів власні імена, ми здійснили аналіз семантики асоціативного поля концептів-антропонімів та визначили частотність реакцій, пов’язаних з поняттям сакрального. Визначено, що найпотужнішу семантичну групу становлять міфологічні персонажі та образи, джерелом яких є Біблія. Традиційні елементи сакрального мають функціональне значення у формуванні картини світу сучасної молоді, що свідчить про високу міру «закоріненості» молодого покоління у релігійні традиції народу.
Keywords: вільний асоціативний експеримент,; сакральне; мовна свідомість; антропонімічний концепт; ядерна та периферійна зони асоціативного поля; 81’23:17.022.1]-053.6