Соціальна структура суспільства - Кузьмук, Ольга Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Освітня компонента «Соціальна структура суспільства» є однією з ключових у підготовці студентів освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю «Соціологія», Освітньою програмою «Соціальний аналіз. Консалтинг. Управління». Вона покликана ознайомити студентів з основними поняттями, концепціями та теоріями, які визначають структуру та функціонування сучасних суспільств. Соціальна структура є невід'ємною частиною соціологічного аналізу, оскільки вона визначає розподіл ресурсів, влади та статусу в суспільстві. Розуміння соціальної структури допомагає студентам оцінити, як соціальні групи, інститути та взаємодії формують повсякденне життя, визначають соціальні процеси, такі як мобільність, інтеграція та конфлікти. У даних методичних рекомендаціях представлено основні теми курсу, ключові поняття, а також методи та підходи до вивчення соціальної структури. Рекомендується ознайомитися з основними літературними джерелами, що будуть корисними для глибшого розуміння предмету. Методичні рекомендації містять практичні завдання та приклади, що дозволять студентам застосувати теоретичні знання на практиці, розвинути критичне мислення та аналітичні навички в дослідженні соціальних явищ. Ці рекомендації стануть корисним інструментом у навчальній діяльності та сприятимуть формуванню глибокого розуміння соціальної структури суспільства. Для забезпечення якісного засвоєння матеріалу у методичних рекомендаціях передбачено теоретичні завдання, практичні кейси та приклади, які сприятимуть глибшому розумінню соціологічних концепцій, які лежать в площині вивчення соціальної структури суспільства. Наприкінці рекомендацій надано список рекомендованої літератури та додатки, які допоможуть студентам у підготовці до занять та самостійній роботі. Мета цих методичних рекомендацій – створити сприятливі умови для розвитку професійних компетенцій студентів бакалаврату в галузі соціології та підготувати їх до активної участі у наукових дослідженнях і практичній діяльності. Методичні рекомендації укладені відповідно до діючого силабуса з освітнього компонента «Соціальна структура суспільства» для здобувачів освіти спеціальності «Соціологія» закладів вищої освіти, Освітнього ступеня Бакалавр. Методичні рекомендації містять опис пропонованих для розгляду лекційних тем та тем для практичних занять, завдання з елементами дослідницької роботи, питання для самостійної роботи, глосарій основних понять, додатки, список літератури. Основна мета методичних рекомендацій – організація самостійної роботи студента.
Keywords: соціальна структура суспільства; соціальна стратифікація; 316.3 (072)