Ґрунтоутворюючий потенціал клімату Кримського півострова в умовах сучасних змін клімату - Єргіна, Олена; Yergina, Elena (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Запропоновано оцінювати кліматичний потенціал ґрунтоутворюючих чинників на основі розрахунку енергетичних витрат на ґрунтоутворення. Розглянуто особливості динаміки основних метеоелементів Крим- ського півострова, визначено основні тенденції зміни тепло-вологозабезпеченості та їх вплив на енергетичні витрати на ґрунтоутворення, що визначають особливості формування рецентних ґрунтів у сучасних умовах. Енергетичні витрати на ґрунтоутворення останнім часом мають тенденцію до збільшення, але визначено, що в умовах сучасних внутрішньовікових змін можливості кліматичної системи не достатні для кардинальних змін ґрунтів у межах видів та родів. Proposed to estimate the potential climate-forming factors on the basis of the calculation of energy costs on soil formation. The features of the dynamics of basic meteorological parameters of the Crimean peninsula, the basic trends in the heat-moisture content and their impact on energy costs on soil formation, defining features of soil formation recents in modern conditions. Found that energy costs on soil formation lately tend to increase, but determined that the conditions of modern possibilities of interchanges of the climate system are not sufficient to drastic changes in soil within species and genera.
Soil-forming Potential the Climate of the Crimean Peninsula Conditions of Modern Climate Change
Keywords: кліматичні чинники; рецентні ґрунти; енергетичні витрати на ґрунтоутворення; climatic factors; recent; energy costs on soil formation