Політико-географічний аналіз просторових і кількісних особливостей сучасного адміністративно-територіального поділу країн Африки - Лажнік, Володимир; Lazhnik, Volodymyr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Розглянуто характерні риси, просторові та кількісні особливості сучасного адміністративнотериторіального поділу країн Африки. Виявлено відмінності й диспропорції між країнами та їхніми адміністративно-територіальними одиницями першого ієрархічного рівня за їх чисельністю, площею території та кількістю населення. Виділено шість груп країн за кількістю одиниць першого рівня. Розраховано коефіцієнти варіації між найбільшими й найменшими параметрами площ і чисельності населення одиниць адміністративно-територіального поділу країн Африки, які свідчать про високий ступінь варіативності та контрастності систем адміністративно-територіального поділу африканських країн. Рассмотрены характерные черты, пространственные и количественные особенности современного административнотерриториального деления стран Африки. Выявлены отличия и диспропорции меджу странами и их административно-территориальными единицами первого иерархического уровня за их количеством, площадью территории и численностью населения. Выделено шесть групп стран за количеством единиц первого уровня. Рассчитаны коэффициенты вариации между наибольшими и наименьшими параметрами площадей и численностью населения единиц административно-территориального деления стран Африки, которые свидельствуют о высокой степени вариативности и контрастности систем административно-территориального деления африканских стран. The features, spatial and quantitative features of modern administrative-territorial division of Africa are considered. The differences and disparities between countries and their administrative-territorial units of the first hierarchical level, according to their size, land area and population are discovered. In this article six groups of countries by number of units of the first level are identified. We calculated coefficients of variation between the highest and the lowest settings of area and population units of Africa administrative-territorial division, which showed a high degree of variability and contrast of the administrativeterritorial division of African countries.
Political and Geographical Analysis of Spatial and Quantitative Characteristics of the Modern Administrative-territorial Division of Africa
Keywords: Африка; автономія; адміністративно-територіальній поділ; адміністративнотериторіальна одиниця; політико-географічний аналіз; площа території; чисельність населення; Africa; autonomy; administrative-territorial division; administrative unit; political and geographical analysis; land area; population