Загальні аспекти правового статусу судді Суду Справедливості Європейського Союзу - Кравчук, Володимир Миколайович; Юхимюк, Ольга Михайлівна (Міжрегіональна Академія управління персоналом, 2022)
У публікації комплексно досліджуються структура правового статусу судді Суду Справедливості Європейського Союзу та основні правові акти Європейського Союзу, що визначають такий правовий статус . Загалом, правовою базою функціонування судової системи Європейського Союзу та формування суддівського корпусу виступають Договір про Європейський Союз, Договір про функціонування Європейського Союзу, Статут Суду Справедливості Європейського Союзу, Регламент Суду Справедливості Європейського Союзу зі наступними змінами і доповненнями, Рекомендації національним судам і трибуналам щодо порушення преюдиційного провадження та ін. Правовий статус судді Суду Справедливості Європейського Союзу є комплексом взаємопов’язаних прав, обов’язків та повноважень, зумовлених специфікою професійної діяльності, що полягає у здійсненні правосуддя в рамках правової системи Європейського Союзу. В установчих договорах Європейського Союзу, Статуті та Регламенті Суду Справедливості Європейського Союзу в загальних рисах врегульовано такі елементи правового статусу судді: правосуб’єктність, права та обов’язки суддів (організаційні, процесуальні та ін.); окремі принципи правового статусу суддів (змінюваність, несумісність діяльності та ін.); юридична відповідальність суддів (зокрема, дисциплінарна); вимоги, що пред’являються до суддів (незалежність поза сумнівом, необхідна кваліфікація, визнана компетентність та ін.); призначення на посаду судді (порядок зайняття посади судді); присяга суддів (в тому числі її текст); кваліфікаційний рівень суддів (залежить від вимог, які визначаються національним законодавством країни, що делегує суддю); звільнення суддів з посади та припинення їх повноважень (заміна судді, його відставку або смерть, а також звільнення). Досвід держав-членів Європейського Союзу показує, що розвиток національної правової системи та впровадження в неї права Європейського Союзу в значній мірі залежатиме від рішень судової влади. Якісні зміни в рамках судової реформи в Україні, спрямовані на імплементацію стандартів Європейського Союзу щодо правового статусу суддів, можна вважати однією з передумов вступу України до Європейського Союзу
Keywords: суддя; правовий статус судді; Суд Справедливості Європейського Союзу; 341.645