Особливості маркетингового менеджменту готельних франшиз на ринку Європейського Союзу - Гудько, Марія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У першому розділі бакалаврської роботи розкрито сутність поняття франчайзингу в готельному бізнесі, наведено порівняльні визначення готельної франшизи відповідно до практик різних європейських та міжнародних асоціацій. Визначено переваги франшизної моделі як для франчайзера, так і для франчайзі. Систематизовано основні компоненти маркетингового менеджменту готельних франшиз: брендинг, цінова політика, система просування, лояльність клієнтів, адаптація до локальних ринків. Виділено типи готельних франшиз та відповідні маркетингові підходи, що використовуються залежно від ринкової позиції. У другому розділі досліджено ринок готельних франшиз у країнах Європейського Союзу. Проаналізовано особливості його розвитку, основні тенденції, сегменти та зміни в споживчій поведінці. Деталізовано переваги франчайзингової моделі над моделлю власного управління. Окреслено маркетингові стратегії провідних готельних брендів (Marriott, Hilton, Accor, Hyatt, lyf, Somerset) та їхню адаптацію до особливостей європейського ринку. Також висвітлено роль технологічних інновацій та нових форматів (smart-hotels, co-living, eco-hotels) у підвищенні конкурентоспроможності готельних франшиз. Представлено статистичні дані щодо темпів зростання франшизного сектору на тлі традиційного готельного ринку. У третьому розділі роботи виділено основні напрями вдосконалення маркетингових стратегій для готельних франшиз на ринку ЄС. Виокремлено ключові напрями розвитку: цифровізація маркетингової діяльності, персоналізація послуг, мультибрендова стратегія, географічна експансія, стратегічні партнерства. Запропоновано інноваційні моделі, засновані на використанні омніканальних стратегій та big data. Проведено аналіз змін у маркетингових підходах готельних франшиз під впливом нових ринкових трендів. У результаті зроблено висновки про важливість маркетингового менеджменту як системного інструменту забезпечення конкурентних переваг готельних франшиз. Франчайзинг у сфері гостинності в Європейському Союзі виявився ефективною моделлю зростання, що базується на стандартизованих сервісах, підтримці бренду, адаптації до ринку та впровадженні інновацій. Застосування сучасних маркетингових стратегій дозволяє франшизам ефективно масштабувати бізнес, зміцнювати бренд і утримувати лідерські позиції в умовах динамічного ринку.
Keywords: готельні франшизи; маркетинговий менеджмент; Європейський Союз; стратегія; брендинг; франчайзинг