Практикум з граматики німецької мови: Дієслово - Пасик, Людмила Адамівна; Шепшелей, Світлана Адамівна (My University, 2022)
Опанування іноземними мовами стає обов’язковим у сучасному житті, завдяки цьому маємо можливість розширювати свій світогляд, знаходити нових друзів, спілкуватися без кордонів, досягати нових вершин пізнання. Вивчення будь-якої іноземної мови неможливе без граматики. Знання основних граматичних правил потрібне, щоб правильно висловити свою думку, зрозуміти співрозмовника. Німецька та українська граматики мають багато спільних ознак і водночас ряд відмінностей. Зіставлення схожих і відмінних граматичних явищ у цих двох мовах допоможе краще оволодіти німецькою мовою. Спільним для морфології є те, що в обох мовах є однакові частини мови, які поділяються на повнозначні та неповнозначні. Особливе місце в курсі граматики займає вивчення теми «Дієслово». Тому наша праця присвячена цій важливій частині мови. Адже в німецькій мові нема жодного речення без дієслова. Кожний розділ збірника починається з граматичних правил. Після них подаються тренувальні вправи, які допоможуть виробити знання, навички та уміння з теми. Характерною рисою збірника є його комунікативна спрямованість, тому значна частина запропонованих вправ містить повсякденну розмовну лексику.
Навчально-методичні рекомендації розроблені для студентів І-ІІ курсу факультету іноземної філології ВНУ імені Лесі Українки, можуть бути використані на заняттях із німецької мови як першої, другої та третьої іноземної. Збірник містить теоретичний матеріал про дієслово у німецькій мові, а саме часи дієслів, дієвідмінювання, способи та стани, незмінювані форми дієслів. Кожен теоретичний блок супроводжується тренувальними вправами. Рекомендовано студентам закладів вищої освіти і учням старших класів ЗЗСО, які вивчають німецьку мову як першу та другу іноземну.
Keywords: німецька мова; Präsens; граматика; дієслово; Perfekt; Präteritum; Plusquamperfekt; Passiv; Modalverben; 811.112.2’367.622(072)