Едмунд Ружицький: шлях від офіцера російської армії до командира польських повстанців на Волині - Карліна, Оксана Миколаївна (Baltija Publishing, 2024)
Січневе повстання 1863 р. вивело на арену політичного життя багато непересічних особистостей. Серед них було багато поляків – кадрових військових російської армії. Перебуваючи у відставці, вони активно включилися в повстання на чолі невеликих загонів, здатних вести воєнні дії методами партизанської війни. До їхнього грона належить підполковник Едмунд Ружицький (Edmund Różycki), який зумів створити 2-й волинський кавалерійський полк, бойову військову формацію з еліти тогочасного суспільства Волинської губернії. Він воював на теренах Волині. Битви під його командуванням і бойові сутички з російськими регулярними військами входять до «мозаїки епізодів», з яких складається військова історія Січневого повстання. Водночас вони є частиною регіональної історії Волині. Варто також зауважити, що в загонах Ружицького, крім поляків, воювала група місцевих українців.
Keywords: історія; Едмунд Ружицький; Волинська губернія; 2-й волинський кавалерійський полк; Січневе повстання; офіцер