Гуцульсько-західнополіські паралелі в системі словозміни іменників, оформлених за зразком давніх *-ā-, *-jā-основ - Зінчук, Руслана Степанівна; Zinchuk, R. S. (Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, 2012)
На матеріалі гуцульських говірок проаналізовано діалектні явища словозміни іменників, оформлених за зразком колишніх *-ā-, *-jā-основ. Виявлені словоформи подано з огляду на їх функціонування в західнополіському говорі. Відзначено ряд фонетичних інновацій поряд зі збереженням давніх флексій у відмінкових парадигмах досліджуваних ареалів. Dialectal phenomena of nounal word modification following the pattern of the *-ā-, *-jā-old stems are analysed on the material of Hutsulian dialects. The revealed word forms are considered from the viewpoint of their functioning in the Western Polissyan dialect. A few phonetic innovations as well as preservation of old flexions in the case paradigms of the researched areas are indicated.
Hutsulian-Western Polissyan Parallels in the System of Nounal Word Modification of the *-ā-, *-jā-Old Stem Pattern
Keywords: гуцульські говірки; західнополіська народнорозмовна традиція; словозмінні паралелі; іменник; відмінок; флексія; Hutsulian dialects; Western Polissyan popular language tradition; word modification parallels; nounal; case; flexion