Природні ресурси Іваничівського району Волинської області як передумова розвитку туристсько-рекреаційної діяльності - Мельник, Олег Володимирович; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У ході наукового дослідження зосереджено увагу на вивченні природних ресурсів Іваничівського району Волинської області як передумови розвитку туризму та рекреації. Завдяки опрацюванню сучасних наукових публікацій, присвячених дослідженню природних ресурсів адміністративних територій Волинської області, вдалося сформулювати алгоритм аналізу природно-ресурсного потенціалу району. Завданням наукового пошуку стало детальне вивчення природних компонентів території, зокрема особливостей кліматичних умов, гідрологічної мережі, земельних і лісових ресурсів, природоохоронних ділянок. Визначено кліматичні особливості території, встановлено їх значення для здійснення рекреації впродовж року. Детально досліджено водні об’єкти, зокрема подано характеристики наявного річкового та озерного фонду. Проаналізовано стан наявних бальнеологічних та земельних ресурсів. Обгрунтовано перспективи використання лісових та лісомисливських ресурсів, зокрема визначено стан тваринного фонду призначеного для полювання. Проведено аналіз природно-заповідного фонду району. Зосереджено увагу на особливостях використання різних видів наявних природних ресурсів для рекреаційних потреб суспільства на сучасному етапі соціально-економічного розвитку прикордонних територій Волинської області з урахуванням їх потенціалу.
Keywords: природні ресурси; туристично-рекреаційна діяльність; туризм; клімат; земельні ресурси; водні ресурси; річки; озера; лісові ресурси; мисливські угіддя; природно-заповідний фонд; Іваничівський район; Волинська область